vineri, 5 martie 2010

Din ciclul unde se duc mustele iarna

Dar vegetatia din Bucuresti unde se duce? Am gasit in sapaturile mele arheoblogice un set de poze facute de Hans Oerlemans in '73 si '80 pe forumul Tram Club Romania. Daca sunteti interesati va puteti pierde in mod util 10 minute din pretiosul timp petrecut la birou: http://tramclub.org/viewtopic.php?t=5344

Si-acum astept berile din partea celor de pe Tram Club ca le fac reclama...gratis.
Am selectionat cateva dintre instantanee, facute in Piata Operei si pe Splaiul Independentei. Toate au legatura cu Cotroceniul sau zonele adiacente mai mult sau mai putin. Lucrul care te frapeaza este explozia de vegetatie (raritate in ziua de azi), care din cauza de buldozer si betoane a explodat definitiv intru gloria omului noi si al societatii multilateral dezvoltate.







In ceea ce priveste Piata Operei, partea dinspre strada Elefterie, modificarile sunt relativ putine: parcul actual din fata bisericii Sf. Elefterie ocupa o suprafata ceva mai mare, insa a avut loc acelasi proces invers proportional in materie de vegetatie.
In spatele monumentului Eroilor Sanitari, a rasarit in '79 gura de metrou de la statia Eroilor si odata cu ea au disparut si o parte din arborii pe care ii admiram in pozele de mai sus. Dambovita era strajuita de o perdea de verdeata pana in momentul betonarii malurilor. Acum, ceea ce a urmat este o chestie ce tine de teoria relativitatii constiintei umane. Copacii plantati pe marginea raului dupa lucrarile edilitare din anii '80 ar fi putut lua locul celor dinainte daca stimabilii din primarie s-ar fi ingrijit de acest aspect. Probabil era un lucru insignifiant pentru un oras atat de mare si cu un potential economic enorm...spatiul verde...pfuai...ce copilarii.

Niciun comentariu: