vineri, 12 martie 2010

Un post care nu este despre Biserica Greceasca


De treci codrii de arama...si o tai spre Pro TV, ai sa dai nas in nas cu o replica a templului Atenei de pe Acropole. Care-i jmenu cu respectivul edificiu si de ce am luat o pauza la capitolul Cotroceni?
Pai hai sa incepem cu sfarsitul: nu stiu de ce am luat pauza la scris despre Cotroceni. Oricum revin.
Biserica greceasca a avut pana-n '44 doua surori si pana-n '59, una. Era vorba mai exact de cladiri construite in stilul unui templu grecesc, ciudatenii arhitecturale intr-un oras sobru si omogen, nu si-n Bucuresti. In orice caz, atrageau privirile. Prima care si-a dat obstescul sfarsit a fost templu masonic de pe strada Ion Campineanu, distrusa in timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. A doua a cazut sub palosul ideologiei de partid in '59, era vorba de Muzeul Simu.
Prima data am auzit de muzeu intr-un ghid al orasului din 1938, pus la punct de Grigore Ionescu si incercam sa-mi imaginez unde ar putea fi localizat, nestiind ca pacostea rosie l-a inlocuit cu blocul Eva.
O sa redau o parte din pasajul referitor la Casa si Muzeul Simu:

" Casa Simu-muzeu, care ocupa coltul format de Bulevard cu strada Simu, este fosta locuinta a bunului Roman Athanasie Simu, intemeietorul si donatorul muzeului care ii poarta numele. transformata in muzeu conform dorintei din urma a marelui om - Athanase Simu a murit la 28 Februarie 1935 - casa Simu - Muzeu adaposteste cateva din cele mai reprezentative opere de pictura apartinand scoalei moderne franceze si scoalei romanesti, precum si cateva sculpturi diferite. (...) Muzeul Simu, instalat in cladirea anume construita se prezinta sub forma unui templu pseudoperipter in stil ionic grec, a fost infiintat in 1910, iar in 1927 intemeietorul lui, acelasi Atanasie Simu care este ctitor si al Casei-Muzeu mai sus pomenita, l-a facut dar statului (director, pictorul Marius Bunescu). Se intra in muzeu prin strada D.A. Sturza."



Fosta locatie a muzeului:



In prezent:



Inaugurat in mai 1910, si-a dublat colectia in cativa ani, prin 1927 mandrindu-se cu 1.182 opere de arta. Anastase Simu, un adevarat mecena, s-a nascut in 1854 la Braila. A fost doctor in stiinte politice si administrative si a ocupat functiile de secretar al Legatiei Romaniei la Berlin, membru de onoare al Academiei Romane incepand din 1933 si senator de Braile in 3 legislaturi. A fost membru al Consiliului Consultativ al Artelor in perioada in care infiinta muzeul, fiind de altfel primul colectionar care isi punea la dispozitia publicului larg operele de arta.

O parte din colectie se afla astazi la Muzeul National de Arta al Romaniei iar o alta in colectia Simu de la Pinacoteca orasului Bucuresti.

Niciun comentariu: