Trecerea anilor peste zona Cotrocenilor si lucrarile edilitare intreprinse au schimbat punctul de referinta al cartierului. Biserica Elefterie isi pierde "tronul" in favoarea noilor bulevarde: Calinderu - Armand Calinescu - Eroilor si Independentei - Carol al II-lea - Ardealului - Victor Babes - Petru Groza - Eroilor Sanitari. Nu va speriati, doar am enumerat denumirile date celor doua artere de-a lungul timpului. Cert e ca se castiga nu doar un nou loc de promenada pentru protipendada ci un veritabil "covor rosu" catre noile bijuterii ale capitalei: Facultatea de Medicina, Academia Militara si Palatul Cotroceni (pus in valoare de b-dul Independentei, devenit mai apoi Carol II). Bulevardul Eroilor Sanitari, cum il stim azi a fost taiat in perioada in care orasul era administrat de faimosul Pache Protopopescu (1888 - 1891).
Cateva cuvinte despre cladirea Facultatii de Medicina:
Este construit in stil neo-clasic dupa planurile arhitectului Louis Le Blanc si finalizat in 1903. Facultatea de medicina fusese infiintata 47 de ani mai devreme de Carol Davila, deci practic edificiul era noul sediu al institutiei, demn de o tara cu oarecare pretentii in acea perioada.
Cateva cuvinte despre Carol Davila:
Cine este totusi acest Carol Davila? Unii spun ca ar avea origini frantuzesti, altii ca ar fi italian. Nu ne importa pe noi aceste detalii. Cert este ca vine in Principate si organizeaza in 1853 Spitalul Ostirii de la Mihai Voda impreuna cu farmacia, iar în 1855 infiinteaza in Bucuresti o scoala de mica chirurgie. Alaturi de Nicolae Kretzulescu, infiinteaza in 1857, Scoala Nationala de Medicina si Farmacie dupa care lucreaza la elaborarea primelor instructiuni oficiale pentru apararea sanatatii muncitorilor din fabrici si ateliere, precum si organizarea primelor arondismente sanitare din tara. Ca si cum n-ar fi facut destule, in 1860 infiinteaza Gradina Botanica. In timpul Razboiului de Independenta din 1877 supervizeaza serviciul sanitar si de ambulanta salvand numeroase vieti. Se poate spune ca monumentalitatea statuii realizata de Karl Stork in fata Facultatii de Medicina este justificata cu varf si indesat.
Cateva cuvinte despre "burgheji":
Unii spun ca terenul din jurul facultatii i-a apartinut lui Davila, motiv pentru care multe din strazi au nume de doctori: Herescu, Turnescu, Lister, Petrini, Bagdasar, Marinescu, Iatropol. In orice caz, primii locatari ai zonei au fost in mare parte ofiteri si militari, in spiritul zonei inconjurata de edificii ale armatei: Cazarma Malmaison, Scoala de ofiteri, Cazarma Cuza, viitoarea Scoala Superioara de Razboi devenita mai apoi Academia Militara, viitoarele cazarme din cartierul Drumul Taberei, Soseaua Antiaeriana, Militari, viitoarele cartiere de case oferite soldatilor din Razboiul de Independenta si Primul Razboi Mondial. O combinatie mai distinsa nici ca se putea, iar peste toate astea hop si familia regala care locuia la o aruncatura de bat in varful dealului.
Personalitati care au locuit in Cotroceni in perioada interbelica: generalul Constantin Anton, seful Jandarmeriei pana la momenetul 23 august, zoologul Constantin Motas, sculptorul Oscar Han, Ana Pauker, Birlic, Emil Racovita, Eugen Lovinescu, poetul Ion Minulescu, Puia Rebreanu sau fiica scriitorului Liviu Rebreanu. In perioada comunista au aterizat Ana Pauker sau Zoe Petre, iar in prezent poti sa dai nas in nas cu Corneliu Vadim Tudor, Radu Vasile sau Arsinel.
In ciuda parerilor unora si altora ramane totusi un mister de ce "Genialul si Ilustra" nu s-au gandit la o resistematizare a cartierului.
2 comentarii:
buna,putem lua legatura?
Constantin
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/
dumitruav@yahoo.com
Trimiteți un comentariu