marți, 6 aprilie 2010

Inceput de 2010 wikipedia style

Ianuarie...Ianuaris....Ianus
Ianus (sau Ianus bifrons) a fost una dintre cele mai vechi divinitati din mitologia romana. La origine, Ianus a fost un rege care a domnit in Latium in epoca de aur. Dupa moarte a fost divinizat. Ca zeu protector al Romei i se atribuia un miracol care a salvat cetatea de o invazie a sabinilor: in timp ce dusmanii se pregateau sa treaca peste zidurile Capitoliului, Ianus a facut sa tasneasca in fata lor un suvoi fierbinte, care i-a silit sa se retraga. In amintirea acestui fapt persista la Roma obiceiul de a lasa in timp de razboi portile templului lui Ianus deschise, pentru a-i da posibilitate zeului sa vina in ajutorul romanilor. In timp de pace ele se inchideau. Ianus era infatisat cu doua fete opuse: una privea inainte, cealalta, inapoi. Era zeul usii, al sarbatorilor si riturilor de trecere si al fenomenelor de tranzitie.


In luna februarie, romanii organizau un festival al purificarii numit Februa derivat din latinescul Februarius care inseamna a purifica. Februarius a derivat si din numele zeului Februs, cunoscut mai apoi ca Pluto. Dateaza inca din timpurile stravechi ale nasterii Romei cand Februarie era ultima luna a anului.


Martie - Marte
Marte provine dintr-o fuziune a zeului agrar si razboinic Mavors, dintr-un vechi cult umbric, cu zeul etrusc Maris si cu zeul grec al razboaielor, Ares. Pana la cristalizarea acestui sincretism caracteristic mitologiei romane, Mavors era invocat ca protector al muncilor campului si chiar mai tarziu, cand se consolideaza cultul lui Marte, noua divinitate e venerata mai ales tot ca ocrotitoare a activitatilor agricole, personificand totodata renasterea periodica a naturii. Problemele de delimitare a terenurilor agricole si de aparare a gospodariilor si recoltelor contra incursiunilor de pradaciune il investesc pe acelasi zeu cu atributul nou al patronarii razboiului, dar initial aceste atribute se inrudeau strans: preotii zeitei agrare Ceres, Arvales, il invocau pentru ocrotirea ogoarelor si pe Marte, numindu-l Marmar, Marmor, Berber. Iar Cato lansase odata indemnul de a se aduce sacrificii speciale lui Marte ca sa aiba grija de cirezile de boi. Printre vechile epitete ale zeului, doua erau caracteristice: Rusticus si Silvanus. Cand Marte devine, in epoca imperiala, un zeu mai complex si in primul rand simbolul fortei militare romane, incepe sa fie considerat fiul cuplului Jupiter-Iuno. Numit Mars Ultor (Marte Pedepsitorul) si Marspiter (Mars Pater, Tatal), e inclus in triada protectoare a Romei, impreuna cu Jupiter si Quirinus. Sunt tatal lui Romulus si Remus si sot cu Rhea Silva.


Numele lunii aprilie (latina: Aprilis) vine de la cuvantul latinesc aperio, ire = a deschide, deoarece in aprilie se deschid mugurii plantelor. Inainte de anul 700 i.Hr., luna aprilie era a doua luna a anului in calendarul roman si avea 29 de zile. După ce Iuliu Cezar a introdus calendarul iulian in 45 î.Hr., luna aprilie avea 30 de zile si devenea a patra luna a anului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Esti dat dracului mah...super articole. sa traiesti 1000 de ani.