marți, 7 iunie 2011

Constantin Bacalbasa si cateva intamplari din Cotrocenii de altadata

1887

Scandalul de la Asilul Elena Doamna

"De mult se zvonea ca in acest Institut se petrec fapte imorale si ca atat pensionarele cat si unele institutoare sau pedagoage se dedau la practici contra naturii. Bineinteles ca intotdeauna cand intunericul acopere o cestiune, publicul exagereaza si cladeste fantezii nesfarsite. Adevarul este ca pe atunci, Azilul Elena Doamna avea aceasta reputatiune urata, asa ca o fata iesita din Azil era privita ca o mica vicioasa. 
De asta data zvonurile au fost confirmate de o masura oficiala - ministerul instructiunii Dimitrie Sturza a hotarat ca 5 eleve sa fie eliminate din Institut si trimise la manastirea Varatecul."

1893

Inundatii in Cotroceni

"Pe la 26 aprilie apele Dambovitei crescute peste masura, sar zagazurile si inundeaza tot cartierul Grozavesti, Caramidari si Cotroceni.
Apa amenintand ceas cu ceas, inginerii primariei s-au dus in ziua catastrofei cateva ore mai inainte sa previe populatia si s-o indemne a-si parasi casele luand lucrurile mai de pret, insa multi nu au voit sa asculte de acel sfat. 
Cele mai pagubite cartiere au fost cele de la Grozavesti si Caramidari. Gradina Botanica a fost desavarsit inecata. Rampa de vin a fost maturata, multe butoaie cu vin au fost luate de apa, altele au fost desfundate si sparte (...).
Primaria a impartit in prima zi 800 de paini, Consiliul Comunal a votat 10000 lei spre a se cumpara alimente populatiei de la Grozavesti si Vitanu."

1896

Sosirea imparatului Franz Josef (16 septembrie)

Franz-Josef, Carol I, Ferdinand , Ducele Alfred , Regina Maria , Regina Elisabeta


Marti 17 - revista trupelor la Cotroceni

"(...) S-au ridicat si cateva arcuri de triumf (pe traseul oficial):
- Gara de Nord
- hala Matache Macelarul
- Buzesti intersectia cu Grivita si Berzei
- Sf. Elefterie (lat de 12 m, inalt de 16 m)

La ora 9 si jumatate a sosit cortegiul imperial si indata a inceput defilarea. Au participat 35.000 ostasi. (...)
Defilarea a dat gres, insa din cauza unei intamplari fortuite. Toata noaptea o ploaie torentiala cazuse asupra Capitalei si fatalitatea a vrut ca, tocmai in fata locului de unde imparatul trebuia sa primeasca defilarea, sa fie o depresiune de teren. Acolo apa s-a adunat si a format o mlastina mare si adanca. (...) Astfel cand sirurile de soldati treceau, apa (...) sarea si acoperea oamenii peste piept (...), iar unele randuri s-au rupt. (...)
S-a observat ca la defilare imparatul a purtat, nu uniforma lui imperiala ci pe aceea de husar unguresc. In toate cercurile militare mai ales, faptul a fost viu criticat. Regele Carol purta uniforma austriaca."


1904

O intamplare hazlie

"La balul obicinuit ce se da, pe vremea aceea la palatul regal la 1 ianuarie s-a petrecut anul acesta un incident destul de hazliu. Iata ca prin marele salon de receptie se observa un domn imbracat in costum de consul, care se plimba in sus si in jos fara sa cunoasca pe cineva, fara ca cineva sa-l cunoasca (...). Misteriosul domn era Sir Reginal Ward, consulul Romaniei la Londra. 
(...) Obiceiul la Curte era ca, in cadrilul de onoare sa figureze deopotriva doamne romane si straine, dar principesa Maria si printul ferdinand nu mai respectau traditia. (...)
Acest incident a creiat pricipesei mostenitoare o atmosfera cam neplacuta in lumea oamenilor din societatea de sus, intrucat incidentului i s-a dat intelesul ca principesa Maria are o stima mediocra pentru femeile romane.
Mai tarziu unele din aceste doamne au harazit pe principesa cu o porecla. Fiindca locuia la palatul dela Cotroceni au botezat-o: Mita Cotroceanca."

O serata la palatul Cotroceni:

"La 22 mai s-a dat la palatul Cotroceni o serata in beneficiul societatii Materna, organizata sub auspiciile principesei Maria. Serbarea s-a dat in parcul castelului.
Au fost doua scene pe care s-a jucat teatru de varietati, o comedie de Courteline: "La paix chez soi" si pantomima: "Visul Domnitei".(...)
Spectacolul a fost organizat de Alexandru Davila. Davila era un superior director de teatru, avea energie, avea pricepere si avea gust, dar avea si talentul interpretului."

Fragmente din cartea "Bucurestii de alta data" - C. Bacalbasa (1930, Ed. Universul)

Constantin Bacalbasa

Un comentariu:

Richard spunea...

Da, ai dreptate cu privire la Baragan. Orice biocenoza are secretele ei, viata ei, magia ei.