Si daca e 1 Mai, sa fie Curtea de Arges, mai exact partea veche a centrului istoric al orasului, surprinzator destul de mare pentru un oras atat de mic. Oricat de ciudat suna ce-am scris in prima propozitie o vizita la Curtea Domneasca si la Muzeul Municipal o sa va lamureasca vis-a-vis de istoria asezarii si dezvoltarea ei.
Desi calatoresc destul de des pe valea Argesului nu am acordat prea mare atentie orasului si intentionez sa ma revansez pentru zecile de ocazii pierdute de pana acum.
Fosta capitala a Valahiei, fosta destinatie a protipendadei bucurestene in perioada de glorie a regatului, oras cosmopolit, celebru pentru manastirea Curtea de Arges si frumoasele vile de vacanta de pe Bulevardul Basarabilor, orasul tinde sa redevina ceea ce a fost sau cel putin aceasta este prima impresie.
Ct de Arges isi pastreaza mare parte din frumoasa mostenire arhitectonica antebelica si interbelica cu inevitabilele insertii meschine comuniste si vernacularul post decembrist omniprezent.
Perimetrul cuprins intre Biserica Domneasca Sf Nicolae. biserica Drujesti si Hala de Carne "ascunde" mai multe case stil neoclasic, neoromanesc, art nouveau, case boieresti si vechi case de negustori. Teoretic face parte din centrul orasului dar practic este ocolit de turisti si neglijat de autoritati in dauna Bulevardului Basarabilor (zona centrala dintre Biserica Domneasca si Manastirea Curtea de Arges) cu toate ca este insusi nucleul orasului.
Fotografiile de mai sus surprind o mica parte a orasului care ofera destul de multe obiective turistice in special pentru cei pasionati de istorie. Voi reveni cu mai multe fotografii si informatii despre prima capitala a Tarii Romanesti in urmatoarele saptamani.
8 comentarii:
si nici o fotografie cu casa memoriala Armand Calinescu de pe str. Zorilor no. 5?
Armand Calinescu s-a nascut in Pitesti si din cate stiu acolo ar trebui sa fie casa memoriala. In Curtea de Arges locuiau bunicii sai, langa biserica Batusari. Tot in Ct de Arges este si cripta familiei sale. Chiar nu stiu de vreo casa memoriala in Arges insa e posibil sa ma insel. Asa cum am si spus in articol voi reveni cu mai multe imagini si informatii legate de monumentele orasului
daca esti din Curtea de Arges sau poti ajunge acolo, pe strada Zorilor no. 5, vizavi de o scoala si nu departe de biserica si apoi cimitir este casa memoriala Armand Calinescu.
niste prieteni de-ai mei au stat citeva veri in acea casa si de la ei stiu. din pacate noii proprietari au mascat urit de tot prispa cu niste geamuri verzi. Dar m-as bucura daca ai avea timp sa verifici si sa faci poze
Nu sunt din Arges. Imi poti spune unde este mai exact strada Zorilor?
anonim te inseli sant incolore iar daca vrei so vizitezi te astept locuiesc acolo din 1983 iar casa a trebuit renovata aprope in totalitate iar invelisul cu sita este de vreo 3-4 ori mai scump decit orice matetrial(tigla sau tabla)iar statul Roman nu te ajuta de loc
ADRESA CORECTA
STR.ARMAND CALIESCU NR 5(FOSTA ZORILE)
iar verii tai s-au comportat ca niste vandali,asa arata casa atunci cand am venit eu in 1983
Curtea de Arges e un oras frumos si in acelasi timp si fabrica de proxeneti a Romaniei!!!
Multumesc! :) Fotografiile tale surprind ceva ce mai rar vad din partea turistilor care ajung la Curtea de Arges :)
Trimiteți un comentariu