joi, 5 august 2010

Fragment de oras (Str. Biserica Enei, Nicolae Golescu)



































De ce nu apare nici o biserica in poaznele de mai sus?

In primul rand trebuie mentionat ca numele strazii biserica Enei nu se datoreaza bisericii aflate pe Academiei colt cu strada mai sus mentionata. Biserica Enei este un subiect sensibil pentru multi bucuresteni, in special cei care au asista la distrugerea ei in urma cutremurului din '77. Informatii despre ea gasiti aici.

Biserica de pe strada pozata mai sus poarta numele de Biserica Sf. Nicolae "Dintr-o zi". De unde aceasta porecla? O explicatie o regasim in "Istoria Bucurestilor" de Constantin C. Giurescu. Se pare ca biserica ar fi fost ctitorita de Maria Brancoveanu, sotia lui Constantin Brancoveanu. "Doamnei i se datoreaza si Biserica dintr-o zi, numita astfel dupa cea anterioara, atestata documentar in 1670, la care si punerea temeliei si tarnosirea se vede ca vor fi cazut in aceeasi zi , la un an interval. Ca s-ar fi lucrat si terminat intr-o singura zi, cum explica altii numele, ni se pare putin probabil, chiar daca ar fi vorba de un lacas de lemn. Lacasul terminat in 1702, (ingrijitor sau ispravnic al constructiei a fost vel aga Ianache Vacarescu, credinciosul sfetnic taiat odata cu Brancoveanu), a ars in 1825; cel actual pe strada Academiei colt cu strada Biserica Enei s-a terminat de zidit la 1 sept 1827, prin grija vel stolnicului Stanciu.

"Gugaluind" am mai gasit un site interesant care aloca o pagina intreaga acestei biserici. Asadar, cititi!

De ce nu am pozat si biserica? Din simplul motiv ca nu prea mai ai ce poza, baietii "in negru" avand grija sa o orneze cu termopane, aparate de aer conditionat si contoare de curent. La mai multe domle...Oricum poze sunt destule pe net.

Mai multe despre zona si fosta mahala din jurul strazii Bis. Enei aflam tot dela Giurescu:
"In sfarsit, in plasa podului Mogosoaiei sunt mahalalele Biserica dintr-o zi , purtand un nume care e mai vechi decat ctitoria dn 1702 a doamnei Marica Brancoveanu; dovada actul din 17.04.1696 prin care Constantin Brancoveanu intareste lui Ianache Vacarescu vel aga un loc de casa in Bucuresti in mahalaua de la Biserica dintr-o zi langa Ulita cea mare ce vine de la Sarindar, loc cumparat de la Voinea lefegiul, Sava seimenul si altii pe 255 de taleri; Biserica Enei, dupa lacasul vecin ridicat in veacul al 17 pe timpul, se pare, lui Antonie voda din Popesti de Iana Sarmagioaica si refacut in piatra de Safta, sotia vel logofatului Pana Negoescu, fratele doamnei Marica; pisania poarta data de 1.08.1724 (azi ctitoria nu mai exista-(!?!)."

Traiasca Giurescu!

Un comentariu:

Anonim spunea...

In it something is. Now all is clear, thanks for an explanation.