marți, 26 octombrie 2010

Jocuri de lumini si umbre in Ceahlau

"Trecem Bicazul, Buhalnita, Hangul, si de la Rapciuni, lasam soseaua s-apucam la stanga, pe paraul Schitului, pe langa jgheabul de scanduri, prin care-o lunga suvita de apa cara ghile si dulapi din herastraiele muntilor in schela Bistritii. Urcam un tapsan intunecat de brazi si iesim in luminis, in larga faneata de pe poalele Ceahlaului, la schitul Durau. Toaca rasuna limpede in pacea cuprinsului. Soarele scapata spre asfintit. Pete de aur se aprind pe coamele codrilor. Suietele izvoarelor s-aud bolborosind, ca niste glasuri pe sub pamant. Maret, fantastic se ridica-n fata noastra, ca un dom urias, Pionul - batranul rege al Carpatilor Moldovii." (Alexandru Vlahuta, Romania Pitoreasca)

Si-am ajuns si-n Ceahlau intr-un final. Numai ca in locul unui RT am zis ca mai bine scriu despre o mica parte din legendele locale, mai multe la numar decat firele de iarba. Nu degeaba Ceahlaul este "suspectat" a fi faimosul Kogaion ...

Asa cum bine stim, Romania are la baza o societate patriarhala cladita pe mituri ancestrale izvorate din legendele vechilor civilizatii antice, modelate de cultura crestina si transpuse in literatura relativ recent, in mare parte de adeptii curentului romantic, acei mistici incurabili. Umbra piramidala a varfului Toaca proiectata pe valea Bistritei este un fenomen impresionant chiar si pentru noi, turistii rationali, lucizi, asadar va imaginati ce povesti a putut sadi aceasta iluzie optica in imaginatia debordanta a inaintasilor.
Nu sunt un adept al protocronismului, si cu toate acestea, sunt de multe ori fascinat de acele locuri care pur si simplu, nu par a fi simpla creatie a milioanelor de ani de transformari geologice si climatice...locuri invaluite in mister aidoma Ceahlaului. Citindu-l pe Vlahuta m-am intrebat ce reprezinta Pionul, deoarece mai auzisem denumirea aceasta data de localnici masivului Ceahlau.
Semnificatia Pionului: "numele vechi al Ceahlaului, pronuntat de locuitorii de la poalele muntelui ca Pion sau Peon, ceea ce subliniaza conservarea numelui datorita unei interdictii religioase, atata timp cat pronuntia respectiva este cu totul singulara intr-o arie in care toate cuvintele incepute cu „pi” se pronunta „chi”. Conform utilizarii limbii egiptene vechi, cuvintele pi si on se traduc prin casa, respectiv coloana. Pion inseamna astfel Casa Coloanei, adica exact ceea ce pare sa reprezinte complexul Toaca (casa) – Panaghia (coloana). In plus, cuvantul panaghia are in limba greaca semnificatia de sfanta."

Muntele Ceahlau
     Muntele Ceahlau s-a facut din porunca imparateasca, data de imparatul Traian, pentru a apara aceste locuri de navalitorii  ce veneau dinspre rasarit. Fiecare din robii daci capturati in urma victoriei asupra lui Decebal trebuia sa aduca o piatra la temelia acestuia.Multi dintre acestia au murit de epuizare in urma eforturilor, dar au reusit sa duca la buna indeplinire porunca primita. In varful muntelui a fost asezata o toaca spre a vesti locuitorilor din vale apropierea dusmanilor. Atunci cand soldatul desemnat sa bata toaca a murit strapuns de o sageata, navalirea dusmanilor a fost de nestavilit.


statia meteo de pe vf. Toaca

Gogu

Melcucu
Nea Rica
Anca si Anca Anca


Jgheabul cu Hotar

Dochia
    Poate cea mai invaluita in mister este Stanca Dochiei, despre care se spune ca ar fi fost o ciobanita care, pornita cu oile inspre varful muntelui, pe o vreme neprielnica, ar fi fost surprinsa de o vreme potrivnica; dupa ce a lepadat cojoacele, a inceput un ger cumplit care a inghetat-o complet, impreuna cu oile sale. Multe variante ale acestei legende circula in zona. Una spune ca Dochia ar fi fost o fata de imparat ce iubea un fecior din zona. Dupa ce acesta s-a insurat cu o alta fata, din sat, Dochia ar fi ratacit pe munte 12 zile, la inceputul lunii martie, dupa care s-a aruncat in hauri de pe stanca ce-i poarta azi numele.De atunci, spune legenda, primele 12 zile ale lunii martie reflecta ratacirile Dochiei.

statia meteo
muntii Calimani si Pietrosul Calimanilor...cred, in departare

Toaca
Lacul Izvorul Muntelui




Crestele Giurgeului si Ghurghiului




Piatra Ciobanului















Batca lui Ghedeon






umbra piramidala

Umbra piramidala surprinsa de mine este o "copie" a fenomenului ce are loc in fiecare an pe 6 august la rasaritul soarelui atunci cand varful Toaca proiecteaza o umbra perfecta pe versantul sau vestic insotita de o holograma la fel de spectaculoasa denumita Calea Cerului. O descriere detaliata a fenomenului dar si a originilor sarbatorii "Schimbarea la fata" sau "Probejenia", sarbatorita in fiecare an pe 6 august, o gasiti AICI.


Panaghia

Panaghia
      Legenda Panaghiei este, poate una din cele mai fascinante legende ale Ceahlaului. Se spune ca Panaghia ar fi fost o fata de o frumusete rara, facuta din inima si sufletul lui Dumnezeu. Ursitoarele, ca sa o feresca de invidia oamenilor, au adapostit-o in pestera pusnicului Ghedeon.Crescand, privirea ei intalni pe cea a Soarelui si acesta se indragosti nebuneste de ea. Atat de mare-i fu dragostea ca Soarele se abatu zile in sir din drumul sau pentru a o mangaia cu razele sale de lumina. Afland aceasta, Dumnezeu se infurie foarte tare si trimise norii sa acopere stralucirea soarelui iar Panaghia fu atinsa de un dor nespus, varsand lacrimi amare de suferinta. Dumnezeu, vazandu-i suferinta, o transforma in stana de piatra. Si tot de atunci, mai  spune legenda, sufletul ei si inima ei au ramas vii, cautand permanent imbratisarea razelor soarelui.


Pietrosul Calimanilor ... cred




Muntii Harghitei...cred











Piatra Neamt si releul de pe Pietricica
Spre sud, muntii Tarcaului 

In fata cabanei Dochia

Jgheabul Ursariei 
Ocolasul Mare

Coloana Dorica
vedere spre muntii Tarcaului si Ciucului

Claile lui Miron

Cu multi ani in urma, un cioban batran, venit de pe la Secu sau Izvorul Alb, obisnuia sa-si pasca oile prin acele locuri pline de verdeata, poposind deseori langa această stanca, mai cu seama in noptile cu luna.
Pe ciobanul Miron, caci asa ii fusese lasat numele, Dumnezeu il daruise cu harul cantului si se povesteste ca doinea din fluierul sau ca nimeni altul. Si atat de minunate erau doinele lui, incat toate vietatile padurii, vantul, izvoarele, stancile, dealurile si poienile il ascultau ca vrajite. 
Si atat de dragi ii fura toate acestea ciobanului Miron si atat de drag le ramase si el tuturor, incat se crede ca a ramas sa moara acolo, langa stanca cea mai ascutita. De aceea aceste stanci au ramas cunoscute de catre localnici ca fiind Claile lui Miron, locul unde ciobanului ii placea sa doineasca din fluier.




Vipera berus (melanica)
Piatra Lata din Ghedeon

Cine a fost Ghedeon?

Pentru ca si-au luat lumea-n cap in fata atotputernicului Yahve, fiii lui Israel sunt dati pe mana madianitilor, amalecitilor si a altor popoare cu nume nostime si extrem de evoluate dupa cate se pare. Atat de dubiosi erau incat evreii isi iau talpasita in munti, sau pesteri. Cand sa stranga recolta hop si madianitii, cand sa-si marite unu fiica, hop si amalecitii in toiu nuntii. Era nevoie numaidecat de cineva care sa-i scape de această nenorocire, de un erou, de EL !!!.
Ghedeon, fiul lui Abiezer, un barbat voinic, puternic si viguros, potent, viril, jmecher, care tragea la sala si care nu spargea seminte cu vagabonzii in scara blocului pentru ca provenea dintr-o familie cinstita si modesta si dintr-o semintie oarecum lipsita de importanta, cea a lui Manase.
Dumnezeu il alege pe acest barbat pentru a-l elibera pe poporul sau de asuprirea dusmanului si cum putea sa-l anunte altfel decat prin mesageria vocala divina a ingerului Domnului care ii apare lui Ghedeon si-i transmite ceea ce are de facut. La inceput acesta refuza, tipic eroului de film categoria 2. Numai ca spre deosebire de Chuck Norris, Ghedeon cere un semn sa fie sigur ca ordinu vine de sus. Instantaneu jertfa pe care o pregatise este mistuita de flacari.
In noaptea urmatoare, Ghedeon darama locul pregatit pentru jertfe in cinstea zeului Baal, distruge stalpul care o inchipuia pe Astarteea si-i aduce jertfe lui Dumnezeu. Asta da convertire miraculoasa. A doua zi de dimineata, inchinatorii acestor zei considera gestul o blasfemie, si cer sa fie judecat direct de mania zeului Baal, ceea ce nu se intampla...logic. Imediat Ghedeon creste in ochii concetatenilor...Ghedeon ruleaza !
Dupa aceasta trece la level 2, Silvester Stallone. Isi aduna o armata si isi trage linie privata de convorbiri cu Dumnezeu. 
Ii cere ca intr-o noapte sa aiba lana intinsa pe pamant, sa fie plina de roua, iar in jur sa fie uscat. A doua noapte cere ca lana sa fie uscata, iar pamantul sa fie plin de roua, ceea ce se intampla intocmai. Deducem din asta ca Dumnezeu era rabdator. Apoi eroul nostru, sigur pe ajutorul divin isi alege 300 de luptatori (d'ooh) si ii bumbaceste pe dusmani, mai ceva ca Guta la paranghelii.
Dupa eliberarea tarii, Ghedeon revine la munca de mai inainte, a campului si refuza sa domneasca peste Israel.  Trecuse la nivelul 3, Steven Seagal. 
Si totusi, care e legatura intre super-eroul antic si stanca din masivul moldav?
Pe platoul superior al Ceahlaului, exista varful Batca Ghedeonului, iar la cateva sute de metri spre est, de sub Piatra Lata din Ghedeon, izvoraste paraul Ghedeonului, care mai la vale devine Izvorul Muntelui. Ultimul toponim, unicat in Carpati, poate fi citit si ca Izvorul Ghedeonului, tinand seama ca muntele de sub care izvoraste este chiar Batca Ghedeonului.
Daca ne referim la aspectul Pietrei Late din Ghedeon, ne putem imagina un altar aidoma celui ridicat de Ghedeon in cinstea lui Dumnezeu, mai ales ca spre apus dispune de un amfiteatru natural constituit de insasi versantul estic al Batcii Ghedeonului.
O alta alaturare intamplatoare sau nu de termeni, a determinat anumiti autori sa concluzioneze ca de fapt toponimele Batca Ghedeonului (cuvantul batca avand origine daca), Piatra lata din Ghedeon etc. a fost ales pentru a simboliza convertirea sacerdotilor daci liberi la crestinism aidoma lui Ghedeon. In acelasi context, toponimia Ceahlaului este un amestec interesant de denumiri dacice (Batca, Brana, Curmatura, Dochia, Durau, Detunata, Stanile, Lespezi, Piatra, Poiana, etc.) cu denumiri crestine (Toaca, Panaghia, Schitul lui ? La Scaune, Sahastru etc.).
Si totusi din legenda Panaghiei reiese ca Ghedeon a fost un cioban...sau n-a fost?

Pe barajul Bicaz:


Imagini ale urbei de sub "Chietrisica":
Teatrul





Casa memoriala Calistrat Hogas
Turnul lui Stefan


Biserica Sf. Ioan

Complexul Curtea Domneasca